Årsberetninger 2022-2023
2022 blev året, hvor alle brikker faldt på plads med vores nye og moderniserede vedtægt for Oksby Digelag. Processen har været mere kompliceret, end vi havde forestillet os, men fornyelsen kan forhåbentligt række pænt ud i fremtiden. Undertegnedes mission i digelaget er således fuldbragt, hvorfor jeg efter 11 års formandskab vælger at trække stikket ved generalforsamlingen 2023.
Det har været en spændende opgave i en tid, hvor turismens udvikling konstant har udfordret lagets bestyrelse og digets tarv. Heldigvis har vi hos Varde Kommune og Kystdirektoratet haft gode samarbejdspartnere i henholdsvis Mette Lauridsen og Holger Toksvig Madsen, som jeg her vil takke for dette samarbejde.
Hvorvidt det bliver muligt at erstatte bestyrelsesmedlemmerne over tid, tør jeg ikke spå om. Muligvis må nævnte myndigheder finde en ny model, der vil gøre det mere attraktivt at bestride ansvarsområdet, – eller som et muligt alternativ overtage forpligtelserne.
Aktiviteterne i 2022 bestod bl.a. i afskærmning af færdsel på diget fra Hvidbjerg Strandvej. På nordsiden består en oprindelig afskærmning i form af et plankeværk suppleret med et kastanjepælehegn. På sydsiden har ejeren af Sdr. Digevej 1 etableret en vold suppleret med et kastanjepælehegn som et synligt effektivt værn. Sidstnævnte har muliggjort slåning helt ud til vejen på sydsiden af Hvidbjerg Strandvej. 3 matrikler på nordsiden mangler endnu pleje i medfør af, at disse først er blevet inddraget i forbindelse med vedtagelsen af den nye vedtægt. Opgaven for den nye bestyrelse bliver således at få aftalt præmissen for vedligeholdelsen med ejerne.
Digekronen fra Oles Dige sydover til Ø. Hedevej udsættes i disse år for et øget slid, som på sigt kan svække diget. Det vil sandsynligvis være påkrævet for den nye bestyrelse sammen med myndighederne at løse dette skisma.
Digesynet 2022 gav ikke anledning til bemærkninger i øvrigt.
Hvidbjerg Ferieparks hesteudlejning skal for fremtiden betale årligt for slåning af ridespor langs digets yderside mellem overkørslerne ved Mærsk Vase. Som det fremgår af regnskabet for 2022 indbetaltes det af entreprenøren anførte beløb for arbejdet til digelaget. Derudover opleves generelt, at ridecentret tager de fornødne forholdsregler til beskyttelse af diget.
Endelig vil jeg gerne takke Jørgen Hestbech og Brian Ørnskov fra bestyrelsen, samt revisor Vagn Hansen for et forbilledligt samarbejde gennem årene!
Jens Østergaard
Årsberetninger 2022
Efter næsten 10 års behandling, lykkedes det endeligt at fuldende forslag til ny vedtægt for Oksby Digelag. Forslaget blev fremsat til vedtagelse på ekstraordinær generalforsamling d. 22/11 – 2021 i Borgerhuset, Blåvand. Da fremmødet ikke opfyldte kriteriet for vedtagelsen, annonceredes ny dato d. 16/12 – 2021. Heller ikke denne indkaldelse mundede ud i fremmøde blandt interessenter, – men iflg. reglerne blev det muligt denne gang at godkende/vedtage forslaget.
Vedtagelsen er imidlertid blevet anket efterfølgende, hvilket forhaler processen yderligere på ubestemt tid. Vi må derfor afvente resultatet af bedømmelsen af klagen i Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Det årlige digesyn blev afviklet d. 30. juni 2021 med repræsentanter fra Varde Kommune, Kystdirektoratet samt lagets bestyrelse. Synet gav ikke anledning til anmærkninger, og digekoten ved matrikler på Krogsande blev efterfølgende bekræftet i overensstemmelse af Kystdirektoratet.
Matriklerne syd for Hvidbjerg Strandvej er nu alle slået og bragt i god stand. Ejeren af Sdr. Digevej nr. 1 har ud mod Hvidbjerg Strandvej anlagt en vold henover digekronen samt et foranstående hegn, der skal forhindre færdsel sydover. Derved slipper Varde Kommune for at indfri løftet om at finde en løsning.
Digestykket mellem Oles Dige og Østre Hedevej har i 2021 været udsat for et voldsomt slid på digekronen, hvilket tydeligvis kan forklares med den voldsomt stigende turisme i ydersæsonen, hvor vegetationen er sårbar. Det har medført reparation af digekronen med stabilgrus for ikke mindre end ca. 18.000 kr. i indeværende sæson. Ud over udgiften er bestyrelsen af den opfattelse, at den form for udbedring svækker digets modstandskraft, og det derfor bør overvejes, om færdslen på digekronen skal indstilles. Ikke mindst vintercamping i Hvidbjerg Feriepark øger trafikken på digekronen. Men følgevirkningerne ses efterhånden overalt i området. Digelaget vil drøfte sagen med Varde Kommune og Kystdirektoratet på kommende digesyn.
I 2021 blev det igen nødvendigt at oprense grøften langs Ndr. Digevej. Ho entreprenørforretning forestod igen opgaven med et rigtig fint resultat.
Skiltningen om færdselsforbud på digekronen nord for Hvidbjerg Strandvej samt syd for Østre Hedevej fungerer i det store hele. Fra tid til anden forsvinder der dog et skilt, som digelaget hurtigst muligt får erstattet. Den udgift skal vi nok vænne os til i fremtiden.
Endelig skal det anmærkes, at rekrutteringen til digelagets bestyrelse er yderst vanskeligt. 2 ud af 3 bestyrelsesmedlemmer er midt i halvfjerdserne og har varslet deres exit. Da der øjensynligt ikke er nogen af interessenterne, der ønsker at varetage opgaven, vil det nok i sidste ende blive Kystdirektoratet og Varde Kommune, der i fællesskab skal fremsætte forslag til en løsning.
April 2022
Jens Østergaard
Årsberetninger 2021
2020 blev året, der bar præg af Covid 19 pandemien, hvilket medførte udskydelse af lagets generalforsamling, som først kunne afholdes d. 15. juni 2020. Information herom blev givet på lagets hjemmeside, som vi gerne vil minde om informerer om dette og hint.
Det årlige digesyn afvikledes d. 18/6 med deltagelse af repræsentanter Varde Kommune, Kystdirektoratet samt digelaget. Rapporten kan læses på lagets hjemmeside.
På generalforsamlingen blev en tiltrængt fornyelse af trappeovergangen ved Blåvandgård besluttet. Blandt de indhentede tilbud valgtes det billigste på 28.500 kr. Arbejdet er udført med tilfredsstillende resultat.
Der er tiltagende problemer med slidspor på digets bagskråning ved Mærsk Vase ud for campingpladsens søområde, hvilket har nødvendiggjort hegning samt en mindre reparation for at komme uvæsenet til livs. Det opsatte hegn langs digefoden mellem Oles Dige og Mærsk vase har haft den ønskede effekt.
Digeslåningen i sept. 2020 nåede det hidtil største omfang, idet det er lykkedes at slå diget helt hen til sydsiden af Hvidbjerg Strandvej. Nu mangler blot vedligehold på nordsiden, hvor 3 parceller fortsat først kan inddrages med vedtagelsen af den nye vedtægt. Der afventes også en løsning fra Varde Kommune på, hvordan man vil sikre diget på begge sider af Hvidbjerg Strandvej mod færdsel på digekronen.
Ultimo januar 2021 modtog bestyrelsen anmodning fra grundejerforeningerne om bidrag til kommende kystsikring på Blåvand Strand. En enig bestyrelse afviste anmodningen bl.a. med den begrundelse, at digelagets bidragsydere for hovedparten i forvejen bidrager gennem grundejerforeningerne.
Endvidere er aftalen om varsling ved stormflod blevet stadfæstet med Syd- og Sønderjyllands politi. Den til enhver tid siddende formand vil i kritisk situation blive kontaktet med koordineret indsats for øje.
Senest er der på ny observeret muldvarpeangreb på diget ved Mærsk Vase. På bestyrelsesmødet d. 15/3 vil der blive taget stilling til bekæmpelsen.
Blåvand d. 11/3 – 2021
Jens Østergaard
Årsberetninger 2020
Overordnet kan det fastslås, at vi det seneste år har lykkedes med det meste.
På generalforsamlingen 2019 fandt vi det nødvendigt at hæve partsprisen fra 6 til 8 kr. Dette som resultat af, at det forventede indtægtsløft med ny vedtægt stadig lader vente på sig. Kystdirektoratet samt Varde Kommune har tidligere fastslået et disponibelt beløb på 150.000 kr. som minimum til udbedring af større skader på diget. P.t. er dette beløb ca. 50.000 kr. uden udsigt til tilskrivning, da lagets indtægter jf. regnskabet stort set rækker til lagets løbende udgifter. Vi vil gerne understrege, at så snart formuen har nået det anbefalede niveau, vil der igen ske en regulering, der tilpasses den årlige drift.
Det nyetablerede hegn langs digefoden fra Mærsk Vase til Oles Dige har haft den ønskede effekt, så vi har fået standset den uønskede trafik på digeskråningen. Til gengæld ses igen en uvane med at danne stier på digets nordskråning på sydsiden af overkørslen ved Mærsk Vase. Det skal overvejes at etablere et hegn igen for at komme uvæsenet til livs. Den ulovlige gennemgravning af diget ud for Strandparken 15 er blevet repareret på tilfredsstillende vis af skadevolderen, som udviste god vilje til at genoprette det beskadigede.
Ved digesynet maj 2019 luftedes muligheden for at foretage prøvebekæmpelse af hyben et par steder på diget ved Hafniagrunden. Det skulle i så fald foretages i forbindelse med efterbekæmpelsen ved fyret. Det aftaltes med Varde Kommune, at vi skulle tales ved umiddelbart før arbejdets påbegyndelse. Desværre gik noget galt, så vi ikke blev informeret, før arbejdet ved fyret lige op til jul var tilendebragt. I mellemtiden var diget ultimo september blevet slået, – og tilmed de planlagte hybenbevoksninger. Muligvis vil det være fornuftigt at genoverveje det voldsomme indgreb, som en fræsning indebærer i forhold til den gentagne bekæmpelse via det årlige vedligehold.
Henover vinteren fandt vi det nødvendigt at aktivere sluseportene ved henholdsvis Østre Hedevej og Mærsk Vase foranlediget af en kombination af overfladevand og stormflodpres. Situationen blev dog på intet tidspunkt kritisk, men vi fik afprøvet, at mekanismerne virkede efter hensigten.
Under en besigtigelse af diget blev vi opmærksom på, at ejeren af det nybyggede hus på Krogsande 22 muligvis ikke som lovet har forhøjet overkørslen til huset, som ligger foran diget. Vi er imidlertid i tvivl om, hvorvidt overkørslen alligevel overholder højden det pågældende sted, fordi vi befinder os i en integreret klitformation. Vi vil ved næste digesyn lade Kystdirektoratet afgøre overkørslens videre skæbne.
Før jul modtog vi fra Varde Kommune en endelig tidsplan for indførelsen af den nye vedtægt. I følge planen skulle vedtægten være på plads i slutningen af 2020, hvilket vi ser frem til
Årsberetninger 2019
Indsatsområderne omkring diget har i 2018 bl. a. omfattet bekæmpelse af skadedyrsangreb forårsaget af muldvarpe og ræve. Muldvarpene er blevet gasset af firmaet Chrisal, mens vi selv har sørget for bekæmpelsen af ræve. Vi har ingen planer om at forlænge kontrakten med Chrisal, idet vi håber, at indsatsen har været effektiv.
I forsæsonen 2018 blev det nødvendigt at foretage nødtørftig reparation af trapperampen ved Blåvandgård. Det må påregnes, at der inden for kortere tid skal foretages en udskiftning af rampen. Om det skal være en identisk konstruktion, vil bestyrelsen overveje.
Maj 2018 afholdtes digesyn med deltagelse af Varde Kommune, Kystdirektoratet samt digelagets bestyrelse. Ingen bemærkninger ud over de sædvanlige omkring manglende vedligehold på begge sider Hvidbjerg Strandvej samt problematikken med lodsejere på Krogsande.
Varde Kommune og digelagets bestyrelse arbejder fortsat med udfordringer, som nogle få lodsejere giver anledning til. Således er der endnu ikke kommet en løsning i stand med nogle lodsejere på Krogsande, som ikke agter at lade diget tinglyse på deres matrikler. Vi formoder Varde Kommune sammen med Kystdirektoratet snart finder en løsning på problemet, så den efterhånden aldrende vedtægtsændring kan fuldføres. En anden udfordring er en lodsejer på Sdr. Digevej, der ikke agter at lade sit digestykke vedligeholde. Varde Kommune er gået ind i sagen og kræver en løsning inden arbejdet indledes i september 2019. Jørgen Hestbech fra bestyrelsen varetager den endegyldige aftale med lodsejeren. I februar 2019 konstateredes gennemgravning af diget ud for Strandparken 15. Efter aftale med den ansvarlige entreprenør vil skaden blive udbedret som foreskrevet.
November 2018 foretoges grøfteoprensning på strækningen langs Ndr. Digevej. Ho Entreprenørforretning stod for opgaven, som blev løst til perfektion. I forbindelse med den årlige slåning af diget blev digekronen repareret med 10 m2 stabilgrus. Reparationens omfang kan tilskrives tiltagende slitage forårsaget af den øgede færdsel på diget.
Endelig har bestyrelsen i begyndelsen af 2019 set sig nødsaget til at etablere et totrådet hegn langs digefoden fra Oles Dige til Mærsk Vase som følge af synlige slidskader på digeskråningen. Hermed håber vi, at trafik til fods og på cykel op og ned af diget kan undgås. Land Syd har foretaget opmålingen og Poda Hegn har forestået opsætningen.
Årsberetninger 2018
Inden ridesæsonen 2017 for alvor indledtes, fik digelaget etableret en klar aftale med de ansvarlige for hesteudlejningen i Hvidbjerg Feriepark. Problemet med ridning ved siden af overgangene med slidspor i diget til følge blev afhjulpet med opsætning af markeringsbånd på pæle og udlægning af blødt underlag på vejmidten ved overgangene. Gennem sæsonen har denne foranstaltning vist sig overvejende effektiv. Mellem overgangene Mærsk Vase og Grønningen på digets yderside er det blevet fastslået, at ridning skal foregå ud mod hegnet, der afgrænser digebærmen fra engarealerne bagved.
Tors. 1. juni afvikledes digesyn med deltagelse Jørgen Hestbech og Jens Østergaard fra bestyrelsen, Mette Lauridsen, Varde Kommune samt Holger Toksvig fra Kystdirektoratet. Synsrapporten, der er indført i protokollen, gav ikke anledning til ekstraordinær indsats. Dog afdækkedes digets oprindelige forløb syd for Krogsande jf. medbragt kortmateriale fra Kystdirektoratet. Landinspektøren har efterfølgende korrigeret det foreliggende aktuelle kortmateriale.
Slåning af diget blev afviklet ultimo september. I 2017 lykkedes det at inddrage digestykket foran Blåvandgård, således manglende vedligeholdelse nu kun omfatter digeparceller på begge sider Hvidbjerg Strandvej. Forudsætningen for at inddrage disse parceller beror på vedtagelsen af den nye vedtægt, samt kommunens etablering af et værn mod uønsket færdsel på diget på begge sider af Hvidbjerg Strandvej. Sdr. Digevej 11 kan meget vel blive et problem, idet den nuværende ejer ikke udviser udpræget samarbejdsvilje. Varde Kommune er blevet orienteret og må om nødvendigt tage fornødne skridt til løsning af problemet.
Den forgangne vinter har vi konstateret massivt angreb af muldvarpe ved Mærsk Vase og omkring overgangen fra Hvidbjerg Feriepark ved Oles dige. Da dele af angrebet omfatter nærliggende beboelser, har bestyrelsen anset professionel bistand for nødvendigt og allieret os med skadedyrsfirmaet Chrisal. Vi har derfor tegnet en et-årig kontrakt med firmaet, som over et år vil udføre 6 bekæmpelser med gaspatroner. Bekæmpelsen er afhængig af jordtemperaturen, der minimum skal være 5 grader for at patronerne har effekt. Den et-årige kontrakt indebærer bekæmpelse igen næste vinter, hvor muldvarpene erfaringsmæssigt ofte opsøger de etablerede gange på ny.
Vedtægtsændringerne med den nye vedtægt lader stadig vente på sig, idet nogle lodsejere på Krogsande trods adskillige møder ikke har udvist vilje til at lade diget tinglyse på deres matrikler, på trods af digets oprindelige og faktuelle forløb. Hvordan den gordiske knude bliver løst svæver i vinden. Det er Varde Kommune, der forestår forhandlingerne.
Tak til bestyrelsen for et fortrinligt samarbejde det forløbne år!
Jens Østergaard
Årsberetninger 2017
Til sammenligning med tidligere har vi i 2016 foretaget slåning af diget i det hidtil største omfang. Således mangler nu kun matriklerne på begge sider Hvidbjerg Strandvej samt det indhegnede digestykke ved Blåvandgård at blive vedligeholdt. Når den nye vedtægt forhåbentligt snart er endelig på plads og Varde Kommune har etableret afspærringer ved overkørslen ved Hvidbjerg Strandvej, forventes vedligeholdelsen af hele Oksbydiget fuldført i henhold til Kystdirektoratets anbefaling. På generalforsamlingen i 2016 drøftedes etablering af hegn på ydersiden langs digefoden fra Hvidbjerg Strandvej til Hafniagrunden. Bestyrelsen har efterfølgende vurderet at denne plan stilles i bero, indtil der foreligger afklaring omkring det varslede projekt på denne strækning. Realiseres planerne, vil digelaget kræve hegnet opsat i projektets regi.
I samme sag har Oksby Digelag tilsendt Varde Kommune et høringssvar, der præciserer digets og digebærmens ukrænkelighed. Kystdirektoratet har i deres høringssvar endvidere krævet digelagets indflydelse og samtykke til planen.
I maj måned deltog digelagets bestyrelse i en høring omkring den nye vedtægt på rådhuset i Varde. Samtlige medlemmer af digelaget var indkaldt, men forventeligt deltog kun ca. 40. Stemningen på mødet var overvejende positiv overfor moderniseringen af den oprindelige vedtægt fra 1928.
Efter mødet henvendte nogle lodsejere fra Ndr. Digevej sig til bestyrelsen vedr. oprensningen af grøften langs Ndr. Digevej. Man var tilfreds med oprensningen, – men utilfreds med oprydningen efterfølgende. Specielt træer og grene skæmmede digebærmen og dermed lodsejernes udsigt. Efter oprensningen var entreprenøren et par gange blevet bedt om at fjerne træer og grene, men en ulykke satte en stopper for udførelsen. Derfor engageredes en anden entreprenør, som løste opgaven til udtalt tilfredshed for lodsejerne.
I august 2016 afholdtes for første gang X-TERRA , og man bad i den forbindelse om tilladelse til at inddrage strækningen fra Mærsk Vase til Oles Dige som en del af cykelruten. Under forudsætning af, at deltagerne overholdt regler for op- og nedkørsel, besluttedes det at imødekomme arrangørerne. Aftalerne blev imidlertid ikke overholdt, hvilket efterfølgende blev oplyst arrangørerne, som dog ikke reflekterede på vores henvendelse. Det bør nøje overvejes, om der kan udstedes sådanne tilladelser i fremtiden.
- august 2016 afholdtes digesyn med Holger Toksvig som Kystdirektoratets repræsentant. Synet gav ikke anledning til ændret praksis for Oksbydiget.
I takt med, at digestrækninger med foran- og bagvedliggende sommerhuse nu indgår i vedligeholdelsen, har bestyrelsen vurderet nødvendigheden af skiltning mod færdsel på digekronen. Diskrete skilte er derfor indkøbt og opsat på strategiske steder.
Hesteudlejningen hos Hvidbjerg Feriepark har desværre medført uhensigtsmæssigt slid ved begge overkørsler ved Mærsk Vase. Digelaget har været i konstruktiv dialog med hesteudlejeren samt T. Slaikjær fra Hvidbjerg Feriepark om at få løst disse problemer, inden udlejningen indledes i 2017.
Det blev endvidere nødvendigt at foretage reparation af den automatiske sluseport ved Ø. Hedevej.
Årsberetninger 2016
Efter en længere periode med stilstand omkring færdiggørelsen af lagets nye vedtægt, lykkedes det i 2015 efter justeringer at komme i mål og få sendt udkastet i høring primo november 2015.
- januar 2016 var høringsfrist, og efter behandling af 10 indkomne høringssvar forventes vedtægten vedtaget senere på året på en ekstraordinær generalforsamling. Den moderniseringsproces, som indledtes i 2012, synes nu endelig at kunne blive en realitet.
Tillige er lagets hjemmeside efter nogen tids forberedelse af opsætningen endelig på plads, så digelagets medlemmer til hver tid kan informere sig i lagets anliggender på ” oksbydigelag.dk ”, – herunder den årlige generalforsamling, som afholdes hvert år i april. Jeg vil gerne takke bestyrelsesmedlem Jørgen Hestbech for et gedigent arbejde omkring oprettelsen af siden. Jørgen arbejder og har arbejdet intenst på at få fjernet forældede links, hvilket langt hen ad vejen er lykkedes.
Med afsæt i uddelegeringen af lagets arbejdsopgaver blev der på generalforsamlingen i 2015 vedtaget forslag om, at alle 3 bestyrelsesmedlemmer kunne modtage godtgørelse til dækning af kontorhold, kørsel m.m. Godtgørelsen holdes inden for reglerne for godtgørelser til bestyrelser i frivillige foreninger og udgør 1500,- årligt til formanden samt 1000,- årligt til de øvrige bestyrelsesmedlemmer. Godtgørelsen kan ad åre naturligvis reguleres efter gældende regler.
Ultimo september blev diget slået og samtidig påbegyndtes vedligehold af strækningen fra Hvidbjerg Strandvej til Blåvand Strand. Over et par hundrede meter, hvor forholdene tillod maskiner adgang, iværksattes prøveslåning på yder- og inderside samt omkring ramperne. Prøveslåningen skulle til dels danne grundlag for en bedømmelse af meromkostningen, som diverse private ramper medfører. Entreprenørens bud var efterfølgende ca. 500,- pr. rampe, hvilket derfor er niveauet for ekstragebyret for en privat rampe p.t.
Efter forlydender om forøget færdsel på denne digestrækning, agter digelaget at etablere trådhegn langs digefoden fra Hvidbjerg Strand til Blåvand Strand.
Grøften langs Nordre Digevej blev oprenset i oktober 2015 og vil for fremtiden blive vedligeholdt efter behov. Digelaget forestår denne bedømmelse.
Da der i 2015 ikke blev dekreteret digesyn fra Kystinspektoratet, foreligger ingen referencer derfra.
Endelig vil vi fra bestyrelsen rette en tak til Søren Jensen for hans mangeårige engagement i bestyrelsen. Søren vil med den nye vedtægt ikke længere være bidragsyder, – og kan derfor ikke længere figurere som bestyrelsesmedlem.