Oksbydigelag Digesyn

Her finder du rapporter om digesyn. Dertil vigtige bemærkninger og vurderinger til digerne.

Oksby Dige Digesyn 2022

Onsdag den 31. august 2022 afholdtes digesyn med deltagelse af Jens Østergaard og Jørgen Hestbech fra digelaget, Mette Lauridsen, Varde Kommune og Sarah Burmester og Holger Toxvig, Kystdirektoratet. Digelaget opfordrede til, at digesynet gennemføres tidligere på året – gerne i april. Da diget slås om efteråret, kan man bedst bedømme digeprofilet om foråret. Diget blev besigtiget fra vest mod øst. Digesynet begyndte på Hafniagrunden. Der har været stort slid på stierne ud til digeovergangene. Der er stabilgrus i digeovergangene. Digelaget er meget tilfreds med den stensikring af klitfoden, der er mellem høfde 1 og høfde 6. Kystdirektoratet oplyste, at der formentlig i år vil blive gennemført en strandfodring mellem Ishuset og høfde 10a som en del af Fællesaftalen for Blåvand. Ved spejderhytten Blåvandgård blev trappeovergangen hen over diget besigtiget. Den blev fornyet sidste år. Den fungerer godt og forhindrer, at børnene slider på diget. Sønder Digevej 1 blev besigtiget sammen med ejeren. Ejeren har etableret et dige langs en del af grunden bl.a. ud til Hvidbjerg Strandvej. Ejeren planlægger at opsætte hegn langs resten af grunden. Hegnet kan åbnes, når diget skal slås. Det er undertegnedes vurdering, at diger og hegn på grunden ikke vil reducere selve Oksby Diges styrke. Ejeren af Sønder Strandvej 11 har opsat træhegn hen over diget. Han er ikke samarbejdsvillig med hensyn til at åbne hegnet, når diget skal slås. Ved Mærsk Vases krydsning af diget blev der snakket om gåendes slid på diget hen mod Oles Dige. Digelagets reparationsudgifter var ca. 18.000 kr. sidste år på denne strækning. Når kronen på hele strækningen er blevet forstærket med stabilgrus, vil kronen bedre kunne holde til de mange gående. Ved Krogsande blev det oplyst, at diget snart vil blive tinglyst på de grunde, hvor der ikke allerede er en sådan tinglysning.

Med venlig hilsen Holger Toxvig 23 25 50 38 htm@kyst.dk

Oksby Dige Digesyn 2020

Torsdag den 18. juni 2020 afholdtes digesyn med deltagelse af Jens Østergaard og Jørgen Hestbæk fra digelaget, Mette Luni 2019 afholdtes digesyn med deltagelse af Jens Østergaard, Jørgen Hestbech og Brian Ørnskov fra bestyrelsen, Mette Lauridsen, Varde Kommune og Holger Toxvig, Kystdirektoratet. Diget blev besigtiget udvalgte steder fra vest mod øst. Ved Hafniagrunden er der hyben ved bagskråningen af diget. Digelaget overvejer at teste forsøgsmetoden til bekæmpelse anvendt ved fyret. Digelaget er opmærksom på, at digede Kommune og Holger Toxvig, Kystdirektoratet. Mette Lauridsen deltog kun i den første del. Diget blev besigtiget udvalgte steder fra vest mod øst. Ud for Hafniagrunden er der roser på diget. De slås en gang om året. Overgangen på diget efterfyldes med stabilgrus efter behov. Blåvandgård er en ny spejderkoloni. Diget er hegnet fint af, så børnene ikke slider på diget. Trappen over diget vil blive udskiftet. Der er indhentet tilbud. Ved Sønder Digevej 11 er der vanskeligheder med at få digebagskråningen slået. Digelaget mente, at der var en aftale med lodsejeren om, at de vandrette dele af det tværgående hegn skulle kunne aftages, så slåmaskinen kunne køre ind på diget. Lodsejeren har ikke opfyldt aftalen. Der er sat trådhegn langs den østlige del af Sønder Digevej, så biler ikke kører på den nederste del af digeforskråningen. Det har hjulpet. Diget blev besigtiget i begge retninger fra Mærsk Vases passage af diget. Ved Krogsande 22 er der gravet i klitdiget under ombygningen af huset. Da der er tvivl om topkoten, vil Kystdirektoratet foretage en opmåling, når man er i området.

Med venlig hilsen Holger Toxvig 23 25 50 38 htm@kyst.dk

Oksby Dige Digesyn 2019

Torsdag den 6. juni 2019 afholdtes digesyn med deltagelse af Jens Østergaard, Jørgen Hestbæk og Brian Ørnskov fra bestyrelsen, Mette Lauridsen, Varde Kommune og Holger Toxvig, Kystdirektoratet. Diget blev besigtiget udvalgte steder fra vest mod øst. Ved Hafniagrunden er der hyben ved bagskråningen af diget. Digelaget overvejer at teste forsøgsmetoden til bekæmpelse anvendt ved fyret. Digelaget er opmærksom på, at digeovergangene ikke bliver lavere end selve digekronen. Lige nord for Hvidbjerg Strandvej er en trappe hen over diget blevet udskiftet med en ny. Lige øst for Sønder Digevej er der opsat et Poda-hegn, der skal forhindre biler og cykler i at køre på digeskråningen. Der er stadig uløste problemer med nogle af grundejerne ved Krogsande om tinglysning af diget på deres matrikler. Måske kan sagen drøftes med en jurist hos Kystdirektoratet.

Med venlig hilsen Holger Toxvig 23 25 50 38 htm@kyst.dk

Oksby Dige Digesyn 2018

Torsdag den 31. maj 2018 afholdtes digesyn med deltagelse af formand Jens Østergaard og Jørgen Hestbech fra bestyrelsen, Mette Lauridsen, Varde Kommune og Holger Toxvig, Kystdirektoratet. Diget blev besigtiget fra vest mod øst. Ved Hafniagrunden er der stadig hyben på bagskråningen af diget. Et forsøg ved fyret i januar med fræsning af hyben blev drøftet. Diget slås en gang om året i slutningen af september. Lige vest for Hvidbjerg Strandvej kan diget ikke vedligeholdes ud for fire parceller på grund af hegn. Lige øst for samme vej er der ligeledes et stykke af diget, der ikke kan vedligeholdes. Et hestespor har bevæget sig op ad diget. Digelaget vil tage kontakt. Overgangen over diget for heste fungerer godt, da der er opsat snore. Der køres med biler på det nederste af forskråningen. Laget overvejer en løsning. Ved digets afslutning ved Krogsande er der stadig problemer med 4-5 lodsejere med hensyn til manglende tinglysning af diget på deres grunde. Digelag og kommune har fremsat flere løsningsforslag uden resultat.

Med venlig hilsen Holger Toxvig 23 25 50 38 htm@kyst.dk

Oksby Dige Digesyn 2016

Torsdag den 25. august 2016 afholdtes digesyn med deltagelse af formand Jens Østergaard og Jørgen Hestbech fra bestyrelsen, Simon de Jong, Varde Kommune og Holger Toxvig, Kystdirektoratet. Diget blev besigtiget fra vest mod øst. Fra Hafniagrunden er der tre overgange over diget til stranden. De er udført med stabilgrus af Naturstyrelsen. De fungerer fint, men slid har bevirket, at de trænger til at blive forhøjet, så de kommer op i niveau med digekronen. Græsset på diget slås normalt i slutningen af september, hvor der ikke er så mange turister. Bag den store P-plads ved Hvidbjerg Strandvej er der tre huse, hvor digets placering på det yderste af grundene ikke er tinglyst. Der er også flere store trappeovergange bag det trekantede frie område. Det gør det vanskeligt at vedligeholde diget på denne strækning. Projektet ”Blåvand Strandpark” blev drøftet. Projektet beslaglægger førnævnte trekantede område samt Hafniagrunden. Mellem de to områder etableres en såkaldt boardwalk. Digelaget kræver, at boardwalken placeres mere end 5,5 m fra digeforskråningsfoden, da der skal være plads til at kunne vedligeholde og reparere diget. Kystdirektoratet har afgivet et høringssvar til Varde Kommune vedrørende projektet. Digelaget har fået kopi af svaret. Fra Hvidbjerg Strandvej til, hvor Sønder Digevej ender, slås diget på både for- og bagskråning. På denne del af diget må der ikke gås på digekronen. Øst for denne strækning til Øster Hedevej må der gås på digekronen. Ved Mærsk Vase har digelaget sat et kort hegn, så fodgængerne ikke går ned over bagskråningen. Øst for Mærsk Vase er der en ridesti langs forskråningsfoden. Digelaget holder øje med, at stien ikke rykkes op på selve forskråningen. Østenden af diget ved Krogsande går i ét med klitterne. På strækningen fra Øster Hedevej til Krogsande vokser færdslen på diget til gene for sommerhusene foran og bagved. Det kan blive nødvendigt at skilte. For få år siden blev Krogsande- Kystdirektoratet • Højbovej 1 • 7620 Lemvig Tlf. 99 63 63 63• CVR 36876115 • EAN (drift) 5798000893313 • EAN [anlæg) 5798009812599 • kdi@kyst.dk • www.kyst.dk 2 vejens krydsning af diget hævet ca. ½ m. I området er diget ikke tinglyst på grundene, så digelaget kan ikke vedligeholde diget på denne strækning. I øvrigt er der her to huse, der ligger på selve diget. Næste år afholdes digesynet i maj, da det på dette tidspunkt er lettere at bedømme digets tilstand.

Med venlig hilsen Holger Toxvig 23 25 50 38 htm@kyst.dk

Oksby Dige Digesyn 2014

Mandag den 3. november 2014 afholdtes digesyn med deltagelse af Digelagsformand Jens
Østergaard, 2 repræsentant fra bestyrelsen, Mette E. Lauridsen, Varde Kommune samt Per
Sørensen, Kystdirektoratet.
Besigtigelse Blåvand strand:
Ramper er blevet renoveret ved stabilt grus og er ok . Digelaget henvender sig til
Naturstyrelsen for at få forholdene bragt i orden. Diget er blevet slået.
Hvidbjerg strand: Her er der mange trapper hen over diget og mange hegn. Digelaget har endnu ikke
rettet henvendelse til grundejerne for at få dem til at fjerne trapper og andet for at kunne vedligeholde
diget, alternativt at lade grundejerne betale for den ekstraudgift det er at tage hensyn til disse anlæg.
Dette er kritisabelt og betyder at diget ikke er i den vedtægtsmæssige vedligeholdelsestilstand, og
dermed har diget ikke den tilstræbte styrke. Dette forhold skal straks bringes iorden.
Rampe ved Oles dige: Diget fremstår nu godt vedligeholdt ved trappen trods den intensive brug.
Diget er blevet slået fra Rampen op fra campingpladsen hen til husene øst for rampen ved zoo.
Resten vil blive slået efter digesyn.
På de østligste 8 matrikler har Ribe Amt fundet ud af at diget ikke er tinglyst på de østligste matrikler,
da disse blev udmatrikuleret. Ved enkelte af disse har grundejeren gennemgravet dele af diget.
Charlotte Horn har undersøgt sagen og konkluderet, at der ikke er hjemmel til at få grundejerne til at
foretaget en retablering af diget. Der holdes øje med disse lave partier i en stormflodssammenhæng
og digelaget arbejder for at få grundejerne til at hæve terrænet. I forbindelse med at de nye vedtægter
snart forventes godkendt vil dette forhold kunne håndteres fremadrettet.
Diget skal slås i hele dets længde mindst en gang om året for at opnå den nødvendige styrke.
Hybenroser, buske og træer skal fjernes. Derfor er dige bidraget sat op, men trods en indsats er der
fortsat mange hybenroser, buske og træer på diget. Disse skal fjernes øjeblikkeligt, selvom arbejdet er
besværligt på grund af de mange hegn, trapper og ramper som er etableret. Ulovligt etablerede
trapper og hegn skal fjernes. Digelaget vil sætte en glat tråd op langs digets fod for at forhindre
færdsel på digekronen.
Det skal fra tilsynets side konstateres, at efter en del års forsøg på at få hele diget bragt i en
vedligeholdsmæssig stand, som modsvarer vedtægterne, er dette ikke endnu ikke lykkes. Derfor er
digets styrke reduceret i en uacceptabel grad. Digelaget skal derfor bringe forholdene i orden inden
næste års digesyn for at sikre at diget giver den sikkerhed mod oversvømmelse som det er tiltænkt.

Kystdirektoratet den 13. november 2014
Per Sørensen.

Oksby Dige Digesyn 2013

Onsdag den 21. august 2013 afholdtes digesyn med deltagelse af Digelagsformand Jens Østergaard,
2 repræsentant fra bestyrelsen, Gert Lomholt, Varde Kommune samt Per Sørensen, Kystdirektoratet.
Besigtigelse
Blåvand strand: Naturstyrelsens ramper er blevet renoveret ved stabilt grus og er nok . Digelaget
henvender sig til Naturstyrelsen for at få forholdene bragt i orden. Diget skal slås.
Hvidbjerg strand: Her er der mange trapper hen over diget og mange hegn. Digelaget vil rette
henvendelse til grundejerne for at få dem til at fjerne trapper og andet for at kunne vedligeholde diget,
alternativt at lade grundejerne betale for den ekstraudgift det er at tage hensyn til disse anlæg.
Rampe ved Oles dige: På sidste digesyn blev der konstateret er en del slid på digets bagside, det blev
besluttet at der skulle åbnes i gelænderet for at få folk til at benytte trappen. Begge dele er udført og
diget fremstår nu godt vedligeholdt ved trappentrods den megen slid
Rampe ved enden af campingpladsen: Slid i digets bagskråning er næsten repareret. Der er sat ent
glat trådhegn op for at lede folk hen til rampen.
I digets østre ende viste Kystdirektoratets laserscanning at diget ved Krogssandevejens krydsning
ikke var højt nok. Vejen er derfor hævet ca. 40 cm, og der er blevet fyldt yderligere stabilgrus på.
På de østligste 8 matrikler har Ribe Amt fundet ud af at diget ikke er tinglyst på de østligste matrikler,
da disse blev udmatrikuleret. Ved enkelte af disse har grundejeren gennemgravet dele af diget.
Charlotte Horn har undersøgt sagen og konkluderet, at der ikke er hjemmel til at få grundejerne til at
foretaget en retablering af diget. Der holdes øje med disse lave partier i en stormflodssammenhæng
og digelaget arbejder for at få grundejerne til at hæve terrænet.
Diget skal slås i hele dets længde mindst en gang om året for at opnå den nødvendige styrke.
Hybenroser, buske og træer skal fjernes. Derfor er dige bidraget sat op, men trods en indsats er der
fortsat mange hybenroser, buske og træer på diget. Disse skal fjernes øjeblikkeligt, selvom arbejdet er
besværligt på grund af de mange hegn, trapper og ramper som er etableret. Ulovligt etablerede
trapper og hegn skal fjernes. Digelaget vil sætte en glat tråd op langs digets fod for at forhindre
færdsel på digekronen.
Det skal fra tilsynets side konstateres, at efter en del års forsøg på at få hele diget bragt i en
vedligeholdsmæssig stand, som modsvarer vedtægterne, er dette ikke endnu ikke lykkes. Derfor er
digets styrke reduceret i en uacceptabel grad. Digelaget skal derfor bringe forholdene i orden inden
næste års digesyn for at sikre at diget giver den sikkerhed mod oversvømmelse som det er tiltænkt.

Kystdirektoratet den 23. august 2013